Kod odabira omekšivača bitno je odrediti potrebe sustava te odabrati odgovarajući omekšivač. U prethodnom postu sam naveo da postoje jednostruki i dvostruki omekšivači. Osnovna razlika između ova dva tipa je u tome što kod jednostrukog omekšivača, kada on uđe u ciklus regeneracije ne daje omekšanu vodu dok ciklus ne završi, tj. propušta tvrdu vodu u sustav. Dvostruki omekšivač je iz tog razloga opremljen sa dvije jedinice za ionsku izmjenu te stoga može osigurati kontinuiranu opskrbu omekšanom vodom dok je jedna jedinica u regeneraciji. Kod odabira omekšivača je izuzetno bitno odrediti potreban kapacitet sustava jer ukoliko se odabere omekšivač manjeg kapaciteta on neće moći odgovoriti na potrebe sustava (neovisno da li je jednostruki ili dvostruki) te će brzo ući u režim regeneracije i u tom slučaju propuštati tvrdu vodu u sustav. Kod odabira omekšivača prevelikog kapaciteta nepotrebno se povećava cijena instalacije i investitoru stvaraju nepotrebni troškovi. Propuštanjem tvrde vode u sustav zbog neadekvatnog odabira omekšivača gubi se funkcija omekšivača te dovodi u pitanje dugotrajnost ugrađene opreme u sustavu kao i garancija na opremu. Za vrijeme uporabe omekšivača važno je periodički kontrolirati kvalitetu omekšane vode pH testerima te prilagoditi automatiku omekšivača stvarnim zahtjevima sustava i tvrdoći sirove vode. Ukoliko se zanemari potreba za periodičkom provjerom kvalitete omekšane vode vrlo lako se može dogoditi situacija da omekšivač iz nekog razloga propušta tvrdu vodu u sustav a da vi to niti ne znate.
Ionski omekšivači vode su vitalni dijelovi svakog sustava koji koristi vodu bilo kao toplu ili za proizvodnju pare, te je nužno pravilno dimenzioniranje kako bi se ostvarila svrha uređaja i zaštitila ugrađena oprema koja je u pravilu nekoliko desetaka puta skuplja od samog omekšivača.
Važno je napomenuti da je omekšana voda dobra za uređaje ali nikako za ljude te se ne preporuča konzumiranje omekšane vode.